IPL – intenzivna pulzna svetloba

IPL je aparat, ki deluje s svetlobni sistemi z različnimi razponi valovnih dolžin. IPL temelji na princip puselektivne fototermolize. Selektivna fototermoliza je metoda s specifičnimi valovnimi dolžinami in trajanjem svetlobnih pulzov povzroči želen toplotni učinek v izbranem tkivu, obenem pa le minimalno vpliva na sosednja tkiva.

Delovanje IPL:

Z izbiro primerne valovne dolžine ali razpona valovnih dolžin, lahko selektivna fototermoliza vpliva le na specifičen tip kromoforov. Za selektivno fototermolizo so najbolj relevantni kromoforji:

  • melanin (v koži, dlaki, lasnem mešičku in pigmentnih lezijah),
  • hemoglobin (v krvnih žilah),
  • porfirini (v aknah) in voda.

Kromofor absorbira energijo usmerjene svetlobe, ki se nato pretvori v toploto in zviša temperaturo v ciljnem tkivu do temperature, potrebne za koagulacijo.

Svetlobna energija se v tarči absorbira in v večini primerov pretvori v toploto.

Poleg absorpcijskega koeficienta tarče na rezultat terapije vpliva tudi količina določenega kromofora v ciljnem tkivu. Pri izbiri parametrov terapije je potrebno upoštevati količino kromoforov v ciljnem tkivu (svetla, temna dlaka).

Na učinek terapije deluje tudi globina prodora svetlobe: daljša valovna dolžina pomeni tudi globlji prodor v tkivo.

Za razliko od laserjev lahko pulzna svetloba doseže tako površinska kot globlja tkiva, kar posebej uporabljamo pri fotopomlajevanju.