Galvanski tok

Galvanizem je postopek, s katerim izkoristimo prehajanje ionov med negativnim in pozitivnim polom. S tokom pomagamo, da se telo znebi odvečnih snovi (žlindre) in jih iz tkiva iztisne, po drugi strani pa omogočimo vpijanje koristnih snovi.

V kozmetiki uporabljamo galvanski tok brez prekinitev. Pozitivni ioni (kationi) se pomikajo proti katodi ali negativnemu električnemu polu. Če so ioni negativni, jih imenujemo anioni, ker jih privlači anoda, to je pozitivni električni pol.

Anioni

Negativni anioni (–) povzročijo v koži močno alkalno reakcijo, ki nastane zaradi natrijevega hidroksida. To pospešuje krvni obtok in pretok limfe, povzroča pa hiperemijo na mestu, kjer deluje. To omehča roženino (keratin) in strjen loj, pospeši pa delovanje žlez lojnic in znojnic. Anioni vzburijo živčne končiče.
Negativne anione (–) privlači pozitivni pol (+), odbija pa negativni pol (–).

Kationi

Pozitivni kationi (+) povzročijo na koži kislo reakcijo, ker se tvori klorovodikova kislina, ta pa učinkuje mehčalno. Kationi zmanjšujejo dotok krvi, pore pa se stisnejo. Kationi delujejo tudi na vlažnost kože in pomagajo pri vzpostavitvi kislosti.
Pozitivne katione (+) privlači negativni pol (–), odbija pa pozitivni pol (+).